Det er mange dokumentarer som har tatt for seg viktigheten av hip-hop før denne, men kanskje ikke med samme multikulturelle innfallsvinkel: THE FURIOUS FORCE OF RHYMES beveger seg mellom kontinentene, og viser til at de afroamerikanske musikalske idealene som manifesterte seg i New York på syttitallet har festet seg i flere subkulturer og blant flere folk. Fellesnevneren er at vi oftest snakker om mennesker som tilhører minoriteter, lever i fattigdom eller er sosiale outsidere.
I denne dokumentaren flytter regissør Joshua Atesh Litle seg fra Bronx til Senegal via Paris, Berlin og Midtøsten, og resultatet er en både fascinerende og underholdende dokumentar om hip-hop som uttrykksform og som videreføring av den klassiske protestsangen. Filmen slår et slag for den politisk ladde, sosialt bevisste rapmusikken, som i dag sannsynligvis står sterkere andre steder enn i USA - det er bare å se til innslagene fra Palestina, Tyskland og Senegal.
Joshua Atesh Litle er en amerikansk regissør av tyrkisk herkomst. For debutfilmen EVER SINCE THE WORLD ENDED (2001), en science fiction-film han regisserte i samarbeid med Calum Grant, høstet han kritikerros og vant prisen for beste film ved London Sci-Fi Film Festival i 2003 og publikumsprisen ved San Francisco Indiefest i 2002. THE FURIOUS FORCE OF RHYMES (2010) er hans første dokumentarfilm. Litle har utenom disse filmene jobbet med dramaoppsetninger, reklamefilm og musikkvideoer, der den mest kjente i sistnevnte kategori er "The Price of Silence", et bestillingsverk fra Amnesty International, hvor Laurence Fishburne figurerer i en sentral rolle.