Vi har sannsynligvis nådd toppen av oljeberget. Om kort tid vil kampen om olje bli langt mer dramatisk fordi tilgangen minker. Globaliseringen vil reverseres, og våre liv vil forandres drastisk.
Denne dokumentaren fokuserer på hvor avhengig USA er av olje, mye på grunn av at folk lever i forsteder og bruker bil til alt. Også all produksjon avhenger av oljedrevet transport. THE END OF SUBURBIA argumenterer for at dette ikke kan fortsette. Helt siden krigen har forstedslivet vært en viktig del av den amerikanske drømmen, men i THE END OF SUBURBIA er idyllen brutt. Med brutal ærlighet og mye ironi males bildet av den amerikanske forstaden som framtidens slum.
THE END OF SUBURBIA ser også med skepsis på flere alternative energikilder som har blitt jobbet fram de siste årene i håp om å kunne opprettholde forbruket. Forbruksvanene må forandres radikalt, og det fort, for at overgangen skal bli levelig. Hvis vi ikke tar Peak Oil-teorien alvorlig, altså teorien om at produksjonsraten for konvensjonell olje vil nå et toppunkt, for deretter å synke, vil konsekvensene bli omfattende.
I tillegg til å ha jobbet med kunst- og musikkprogrammer for TV, har regissør Gregory Greene bakgrunn fra sosiale og politiske dokumentarer. Han har blant annet vært med på en film om hvordan Cuba greide å kjempe seg gjennom en alvorlig oljekrise og sikte mot bærekraftig utvikling. Han jobber for tiden med oppfølgeren av THE END OF SUBURBIA, nemlig ESCAPE FROM SUBURBIA.