Ved Osterfjorden, nord for Bergen, møter vi to personer som viderefører familiedriften på tradisjonelt vis. Ole Hjelmås overtok gården som 17-åring i 1958 etter at faren døde. Han har noen få kyr som han kjenner ut og inn, og dyrene kjenner ham. Et annet sted ved fjorden viser Magnhild Dyrdal hvordan hun lager spekepølser av geitekjøtt og holder liv i gamle mattradisjoner. Det ligger kunnskap fra flere generasjoner bak den berømte pølsa til Magnhild. I tillegg til å stelle med geitene og dyrke egne poteter tar hun seg av sin gamle mor.
FOLK VED FJORDEN er et varmt møte med Ole og Magnhild i hverdagen – i den daglige kontakten med dyrene, gjennom tyngre arbeidsøkter og ved kalving og slakting. Menneskene og gårdsdriften vi følger gjennom et år gir et unikt innblikk i en vestlandskultur som i dag er på vei ut, en kultur basert på samspill med landskapet som omgir dem: fjorden.
Øyvind Sandberg er født i Bergen i 1953 og står bak en rekke prisvinnende dokumentarfilmer. Både Øyvind, hans far Haakon og hans onkel Sverre var blant Bergens mest fremstående dokumentarfilmskapere mellom 1960- og 90-tallet, med de årlige STREIFTOG I BERGEN-filmene som det mest håndfaste eksemplet på deres sentrale plass i byens kulturliv. I senere tid har hans dokumentarfilmer Å SEILE SIN EGEN SJØ (2002) og KABAL I HJERTER (2006) fått et stort publikum på kino. Sandberg kommer tett innpå mennesker som ellers ikke ville fått oppmerksomhet i media, og skaper varme, medmenneskelige portretter med lun humor.