BIFF + Byarkitekten (2024)

Årets filmer, innledninger og bærekraftig filmfrokost

Bildet: LIVING TOGETHER / REHAB (FROM REHAB) / LEWERENTZ, DIVINE DARKNESS

Bildet: LIVING TOGETHER / REHAB (FROM REHAB) / LEWERENTZ, DIVINE DARKNESS


BIFF + Byarkitekten

Arkitektur for hele mennesket! 

Arkitektur handler om hele mennesket, om behov for trygghet, inspirasjon, fellesskap og skjønnhet, tema som årets utvalgte filmer vil vise fra ulike innfallsvinkler. For syvende år på rad setter BIFF+BYARKITEKTEN arkitektur på dagsordenen. 

Under festivalen blir det innlegg før enkelte av visningene, samt bærekraftig filmfrokost med REHAB (FROM REHAB)

-

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

ARCHITECTON

Mandag 21. oktober kl. 17.00 i LUX4 - kjøp billett

Kan stein være både fortidens kraft og framtidens materiale?

Innlegget før filmen om jordkjellere i Nordhordland vil sette filmens budskap inn i en vestnorsk kontekst ut ifra et klima, miljø og selvforsyningsperspektiv.

Arild Sætre er arkitekt og bygningsvernsrådgiver i Kulturverntenesta ved Museumssenteret i Hordaland, MUHO.

Introduksjon ved byarkitekt Maria Molden.

-

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

LIVING TOGETHER: THE STORY OF DE WARREN

Tirsdag 22. oktober kl. 17.00 i LUX4 - kjøp billett

Hvordan vil Dokken legge til rette for sosiale boformer og hvorfor er dette et viktig tilskudd for å skape et bærekraftig og inkluderende samfunn?

Etter filmen blir det en samtale om boliger på Dokken, mellom Jan Erik Rossow, daglig leder for Dokken utvikling og Tina Larsen, seniorarkitekt hos PBE Byarkitekten i Bergen kommune.

Etter samtalen vil det bli en kort introduksjon til deleløsninger i prosjektene Liaparken v/ Erlend Bolstad fra MAD Arkitekter, Signaturhagen v/ Ragnhild Roald Grønner fra VILL Arkitektur, Delegården v/ Silje Klepsvik fra Kaleidoscope Nordic samt GC Rieber Fondene sine seniorboliger på Marineholmen v/ Bjørn Ivar Heggelund fra b+b arkitekter». Samtalen vil bli moderert av Tina Larsen, seniorarkitekt hos PBE Byarkitekten i Bergen kommune.

Regissøren av filmen og en av beboere i De Warren vil også være tilstede.

Det blir et uformelt Bopilotkontor på Kulturhuset etter visningen og samtalen på kinoen. Her kan innbyggere og utbyggere som er interessert i sosiale boformer treffe hverandre, samt møte arkitekter og utbyggere som har jobbet med å utvikle prosjekter med alternative boformer.

Les mer om Bopilotkontoret her.

-

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

Bærekraftig frokost: REHAB (FROM REHAB)

Onsdag 23. oktober kl. 09.00 i KP1 – ta ut gratisbillett her!

KAN ARKITEKTUR GJØRE OSS FRISKERE?

Velkommen til Bærekraftig filmfrokost med visning av dokumentaren REHAB (FROM REHAB) og faglig innledning.

Kan en bygning virke terapeutisk og helbredende? Det er spørsmålet som stilles – og besvares – i REHAB (FROM REHAB). Som barn tilbrakte regissør Louise Lemoine mye tid på ulike sykehus og institusjoner sammen med sin alvorlig bevegelseshemmede far. Disse traumatiske erfaringene utgjør utgangspunktet for Beka & Lemoine nye dokumentarfilm, hvor man ser nærmere på REHAB-klinikken i Basel i Sveits, hvor alt fra arkitektur til behandlingsopplegg er utformet for å bidra til rehabilitering. Her møter vi både pasienter og behandlere som forteller om sine erfaringer med bygningen og behandlingen, og får et innblikk i hvordan arkitektene har arbeidet for å integrere REHABs holistiske filosofi i arkitekturen. Resultatet er en personlig og øyeåpnende film der vi ser hvilken rolle arkitekturen kan spille for å skape en bedre hverdag.

Hvordan kan arkitektur bidra til god helse, og hvilken betydning har arkitekturen for menneskers trivsel og rehabilitering?

Innlegget om arkitekturens potensiale for bedre helse vil sette filmen i et bergensk perspektiv, og kan inspirere mange helsearbeidere, pasienter, pårørende, arkitekter, utbyggere og politikere.

Innlegg ved byarkitekt Maria Molden og nevrologen Geir Olve Skeie, PhD, overlege ved Nevrologisk avdeling Haukeland universitetssjukehus og professor II ved Griegakademiet. Etter innlegget vil det være en samtale moderert av Tina Larsen, seniorarkitekt hos PBE Byarkitekten i Bergen kommune.

Arrangementet er gratis og åpent for alle, men krever påmelding (lenke kommer)

Arrangementet er et samarbeid mellom BIFF, Byarkitekten og Bærekraftig frokost. Bærekraftig frokost er et samarbeid mellom Bergen kommune, Vestland fylkeskommune, Statsforvaltaren i Vestland, Husbanken, Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Bergen og Bergen Arkitekthøgskole. 

-

REHAB (FROM REHAB)

Onsdag 23. oktober kl. 17.00 i LUX4 – kjøp billett

Hvordan kan arkitektur bidra til god helse, og hvilken betydning har arkitekturen for menneskers trivsel og rehabilitering?

Innlegget om arkitekturens potensiale for bedre helse vil sette filmen i et bergensk perspektiv, og kan inspirere mange helsearbeider, pasienter, pårørende, arkitekter, utbyggere og politikere.

Innlegg ved byarkitekt Maria Molden.

-

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

LEWERENTZ, DIVINE DARKNESS

Torsdag 24. oktober kl. 17.00 i LUX4 

Om innlevelse i arkitektur, og arkitekturens samspill med landskapet.

I arbeidene til arkitekten Sigurd Lewerentz overlates ofte hovedrollen til naturen og arkitekturen hans har et perfeksjonert samspill mellom materialitet, lys og skygge.

Innlegg ved Endre Steen Nilsen, arkitekt hos Byantikvaren i Bergen kommune.

-

Om filmene

BIFF 2024
se senere
Flere detaljer
BIFF 2024
se senere
Flere detaljer
BIFF 2024
se senere
Flere detaljer
BIFF 2024
se senere
Flere detaljer

-

Arkitektur for hele mennesket!

Arkitektur handler om hele mennesket, om behov for trygghet, inspirasjon, fellesskap og skjønnhet, tema som årets utvalgte filmer vil vise fra ulike innfallsvinkler. For syvende år på rad setter BIFF+BYARKITEKTEN arkitektur på dagsordenen. 

Vi tjuvstartet i september på åpningsfestivalen for Bergen Inkluderingssenter på Landås, med visning av den østerrikske dokumentaren FAVORITEN. Filmen følger en barneskoleklasse fra byen Wien over tre år og drøfter hvordan undervisning og læring er sentrale faktorer for å sikre god inkludering i en by der mer enn 60 prosent av alle barneskolebarn ikke har tysk som førstespråk. Hvilken rolle har arkitekturen i denne fortellingen? Arkitekturen, altså de fysiske omgivelsene rundt oss, er rammen for våre liv. Vi ser at den måten stedene er utformet på, vil påvirke hvordan vi samhandler og trives. God arkitektur kan legge til rette for møteplasser, læring, fellesskap og hverdagsglede, uavhengig av alder, kjønn, religion, kultur og bakgrunn. Derfor er Byarkitektens satsing på inkludering og det å formidle og løfte arkitektur og byutviklingens betydning for et bedre samfunn, stadig aktuelt.

Arkitektur kan på nennsomt vis utløse stedets potensial med få ressurser, noe som er ekstra viktig i økonomisk krevende tider. Kvadratmeterne er dyre, og hvis kan vi få til mer med det vi har og det nye vi bygger, så er det bra, når det gjelder kostnader og ressursbruk, men også for å utvikle gode fellesskap sammen. I dokumentaren LIVING TOGETHER: THE STORY OF DE WARREN om et sosialt, bærekraftig og demokratisk bofelleskap i Amsterdam, ser vi hvordan byggeprosjektet utvikles fra idéfasen til ferdige hjem. Filmen gir innblikk i hvordan kommune, statsforvalter, arkitekter, entreprenører, politikere, og enkeltindivider løser og får til ambisiøse oppdrag. 

Vakre lyse og tilgjengelige rom er viktig for alle mennesker,  men ekstra viktig når vi er syke og sårbare. Fra Basel i Sveits ser vi nærmere på REHAB-klinikken i dokumentaren REHAB (FROM REHAB, om hvordan arkitektur og behandlingsopplegg  virker terapeutisk og helbredende og bidrar til raskere rehabilitering. Med dagens fokus på arkitektur og estetiske opplevelser,  ser vi frem til dokumentaren LEWERENTZ DIVINE DARKNESS som kaster nytt lys på den gåtefulle arkitektoniske svenske pioneren, Sigurd Lewerentz. Her vises samspillet mellom  materialitet, taktilitet og spillet mellom lys og skygge, som sammen danner vakre, helhetlige og uforglemmelige opplevelser av stedet. ARCHITECTON utforsker menneskets komplekse relasjon til stein, med fokus på historie, skjønnhet og bærekraft og knytter de spektakulære bildene til de sentrale spørsmålene og utfordringene som preger vår tid.

Som vanlig gleder vi oss ikke bare til filmene, men også til de faglige innleggene og diskusjonene som arrangeres i forkant av filmvisningene. Vi håper  alle BIFF- og arkitekturelskere får noen gode og tankevekkende debatt- og filmopplevelser!

Maria Molden

Byarkitekt, Bergen kommune

BIFF 2024
BIFF+
se senere
Flere detaljer

-

Les om BIFF + Byarkitekten tidligere år

se senere
Flere detaljer
se senere
Flere detaljer
se senere
Flere detaljer
{{loaderText}}